Bir Ürün Nasıl Başarılı Olur? Ürün Yönetiminin Temelleri 🎡

Hilal N. Tek
8 min readFeb 14, 2023

--

Ürün Yönetimi Nedir?

Ürün yönetimi, bir ürünün fikir aşamasından lansmanına kadar gelişim ve yaşam döngüsünün başarılı olabilmesi için süregelen süreçlerin koordinasyonunu içeren kritik bir işlevdir. Hedef müşteriyi anlamayı, ürün vizyonunu ve stratejisini tanımlamayı, bir ürün yol haritası oluşturmayı, rakip ve pazar analizi yapmayı, ürün backlogunu yönetmeyi, ürün performansını ölçmeyi/analiz etmeyi ve ürünü sürekli olarak iyileştirmeyi içerir.

Burada bahsedilen başlıklar ürün yönetiminin temelini oluşturduğu için bu temel adımları izleyerek çeşitli ürünler geliştirebilirsiniz. Bu bir yazılım da olabilir, bir şemsiye de… ☂️

Ürün Yönetimi Neden Çok Önemlidir?

Ürün yönetimi şirketler için kritik önem taşır çünkü ürünün müşteri ihtiyaçları ile uyumlu olmasını ve ürün geliştirme sürecinin en verimli şekilde geçirilmesi üzerine çalışılır.

Güçlü bir ürün yönetimi süreci, bir işletmenin yeni fırsatları belirlemesine, ürün geliştirme girişimlerine öncelik vermesine ve müşterilere daha fazla değer sunmak için ürünü sürekli olarak iyileştirmesine olanak tanır.

Ürün Yöneticisi (Product Manager) Ne İş Yapar?

Ürün yöneticisi, en amiyane tabirle ürünün başarısından sorumlu olan kişidir. Ürünün müşteri ihtiyaçlarını karşılamasını, etkili bir şekilde konumlandırılmasını ve pazarlanmasını sağlamak için mühendislik, tasarım, pazarlama ve satış dahil olmak üzere farklı disiplenlerdeki ekiplerle işbirliği içinde çalışırlar. Fakat “yönetici” tabirine aldanıp diğer departmanların ürün yöneticilerine hesap verdiğini düşünüyorsanız size kötü bir haberim var, iş ortamında tüm departmanlar eşittir :)

Ürün Yönetiminin Avantajlerı Nelerdir?

Etkili ürün yönetimi, bir işletmenin gelir seviyesini önemli oranda arttırabilir. İşletmeler, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan ürünler sunarak ve bunları zaman içinde sürekli iyileştirerek müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırabilir, daha yüksek katılım (retention) seviyeleri sağlayabilir. Böylelikle de gelir artışı bir noktada kaçınılmaz olacaktır.

Ürün Yönetiminin Temelleri Nelerdir?

#Hedef Kitleyi Tespit Etmek ve İhtiyaçlarını Anlamak

Photo by Mauro Gigli on Unsplash

Hedef müşteriyi tespit edebilmek ürün geliştirme sürecinin en kritik adımlarından biridir. Yanlış kitle ihtiyaçları üzerine yapılan ürün geliştirme süreci şirkete kardan çok zarar verir. Bu sebeple öncelikle hedef kitlenin doğru tespit edilebilmesi, ardında da belirlenen kitlenin ihtiyaçları, istekleri ve sıkıntılarını anlamak üzere çeşitli analizler ve pazar araştırmaları yapılmalıdır. Bu bilgiler daha sonra ürün kararlarını bildirmek ve ürünün müşteri ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için kullanılabilir.

Hedef müşterileri kitlesini anlayabilmek için yapılan çeşitli tekniklerden bazıları şunlardır;

  1. Müşteri görüşmeleri: Potansiyel müşterilerle bire bir görüşmeler yapmak, onların ihtiyaçları, istekleri ve sıkıntılı noktaları (pain points) hakkında değerli içgörüler sağlayabilmektedir.
  2. Anketler: Büyük bir potansiyel müşteri grubuna anketler göndermek, ihtiyaçları ve tercihleri ​​hakkında veri toplanmasına yardımcı olabilmektedir.
  3. User testing: Potansiyel müşterileri ürünün prototiplerini veya erken sürümlerini kullanırken gözlemlemek, neyin işe yarayıp yaramadığına dair değerli geri bildirimler sağlayabilmektedir.
  4. Pazar araştırması: Demografik bilgiler ve sektör eğilimleri gibi pazar verilerinin analiz edilmesi, potansiyel müşteri segmentlerinin belirlenmesine ve ürün kararları için bilgi sağlanmasına olanak sağlar.

#Ürün Vizyonunu ve Stratejisini Oluşturmak

Photo by Felix Mittermeier on Unsplash

Bu adımda, ürünün ne yapması ve müşterinin ihtiyaçlarını nasıl karşılaması gerektiğine dair net bir anlayış geliştirilir. Sonrasında, geliştirme sürecine dair planlamalar yapıldıktan sonra piyasaya nasıl sürüleceğine dair bir yol haritası oluşturulur.

Ürün vizyonunu ve stratejisini tanımlarken dikkate alınması gereken bazı temel unsurlar ise şunlardır:

  1. Müşteri ihtiyaçları: İşe hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve sıkıntılı noktalarını anlayarak başlayın. Sonrasında bu bilgileri ürünün ne yapması gerektiği ve sorunlarını nasıl çözmesi gerektiği konusunda bilgilendirmek için kullanın.
  2. Eşsiz değer önerisi: Ürününüzü neyin benzersiz kıldığını ve pazardaki diğer ürünlerden nasıl farklılaştığını açıkça ifade edin.
  3. Ürün hedefleri: Kullanıcı katılımını artırmak, geliri artırmak veya müşteri memnuniyetini artırmak gibi, ürünün ulaşmasını istediğiniz şey için belirli, ölçülebilir hedefler tanımlayın.
  4. Ürün yol haritası: Planlanan özellikler, sürümler ve kilometre taşları dahil olmak üzere ürünün geliştirme zaman çizelgesinin görsel bir temsilini oluşturun.
  5. Rekabet ortamı: Rekabet ve pazar trendlerinden haberdar olun ve bu bilgileri ürün kararları için bilgi sağlamak ve çağın bir adım ötesinde olmak için kullanın.

#Ürün Yol Haritası Oluşturmak

Ürün yol haritası, planlanan özellikler, sürümler ve kilometre taşları dahil olmak üzere ürünün geliştirme zaman çizelgesinin görsel bir temsilidir. Ürün yöneticilerinin ekipleri, paydaşları ve müşterileri ürünün vizyonu ve stratejisi etrafında hizalamasına yardımcı olan bir araçtır. Bu noktada yol haritaları pek çok farklı şekilde özlleştirilebilir fakat içerik olarak içerisinde bulunması gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar;

  1. Hedefler: Ürünün hedefleri açıkça tanımlanmalı ve ölçülebilir olmalıdır. Bu adım yeterince açık olmazsa istediğiniz gelişimi sağlayıp sağlayamadığınızı ölçümleyemezsiniz. Bu sebeple ürünün başarısı da bir noktada muğlak kalacaktır.
  2. Zaman Çizelgesi: Planlanan sürümler, kilometre taşları ve önemli tarihler dahil olmak üzere bir zaman çizelgesini oluşturmalısınız.
  3. Özellikler: Her sürümde yer alacak özellikler ve işlevleri ana hatlarıyla belirtmeli ve etkilerine/fizibilitelerine göre önceliklendirilmelisiniz.
  4. Paydaş uyumu: Daha öncesinde de belirttiğim üzere ürünün gelişim yolculuğunda pek çok farklı disiplin bir arada çalışmaktadır. Bu sebeple hazırlanmış olan yol haritasının, ilgili tüm paydaşların hedefleri ve öncelikleriyle uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Herhangi bir paydaş ile uyumlu olmayan bir programda aksiliklerin yaşanması kaçınılmazdır.
  5. Esneklik: Hayatın her alanına olduğu gibi ürün geliştirme süreçleri de tek bir düzlem üzerinde ilerlemiyor maalesef. Belirli durumlarda çeşitli iniş çıkışlar yaşamanız çok olası. Bu sebeple, yaşanabilecek öngörülemez durumları ve çeşitli aksaklıkları planlama aşamasında göz önünde bulundurmak, bu aksaklıklarla başa çıkmak durumunda olduğunuzda planınızın gerisinde kalmamanıza olanak tanır.

#Rakipleri ve Pazarı Analiz Etmek

Rakiplerinizi ve içerisinde bulunduğunuz pazarı iyi tanımak/analiz etmek ürün geliştirme süreçlerinin en önemli adımlarından biridir. Rekabet ortamını anlamayı, pazar eğilimlerini analiz etmeyi ve pazardaki benzer ürünlerin performansını izlemeyi içerir. Elde edilen bu bilgiler, ürün kararları için bilgi sağlamak, benzersiz bir değer önerisi geliştirmek ve eğrinin bir adım önünde olmak için kullanılır.

Rakiplerinizden yahut pazar trendlerinden geri kalmak muhtemelen istemediğiniz sonuçlara sebebiyet verecektir. Bu yüzden hem rakiplerinizi hem de market trendlerini düzenli şekilde takip etmelisiniz.

Rakip ve pazar analizi yapmak için bazı önemli adımlar şunlardır:

  1. Rakiplerinizi belirleyin: Doğrudan ve dolaylı rakipler dahil olmak üzere pazardaki kilit oyuncuları araştırın, belirleyin ve onların güçlü ve zayıf yönlerini anlayın. Bunu hem ürün hem de ürünü geliştiren ekip bazında yapabilirsiniz. Ürünün ne olduğu kadar ürünün kimler tarfından geliştirildiği de önemli bir etkendir. Rakibinizi her yönüyle iyi tanımanız gerekir.
  2. Rakiplerinizi analiz edin: Her rakibin sunduğu ürün ve hizmetleri inceleyin ve kendi ürününüzle karşılaştırın.
  3. Pazar trendlerini izleyin: Yeni teknolojiler ve müşteri davranışındaki değişiklikler dahil olmak üzere en son bulunduğunuz pazarın trendlerinden haberdar olun.
  4. Müşterilerden geri bildirim toplayın: Müşterilerle etkileşim kurun ve benzer ürünlerle ilgili deneyimleri hakkında geri bildirim toplayın.
  5. Pazar fırsatlarını değerlendirin: Karşılanmamış müşteri ihtiyaçları, rekabet ortamındaki boşluklar ve ortaya çıkan trendler gibi pazardaki fırsatları belirleyin.

#Ürün İş Listesini (Product Backlog) Yönetmek

Photo by Daria Nepriakhina 🇺🇦 on Unsplash

Ürün iş listesi (product backlog), bir ürün için özelliklerin, işlevlerin ve gereksinimlerin önceliklendirilmiş bir listesidir. Ürün yöneticilerinin işe öncelik vermesi, bundan sonra ne inşa edileceğine karar vermesi ve ürünün müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak vizyonu ve stratejisiyle uyumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlaması için temel bir araçtır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar;

  1. Önceliklendirme: Ürün iş listesindeki öğeleri; hedeflere, ürüne olan etkisine, bağımlılıklara, verilere, iş yüküne ve benzer diğer etkenlere göre önceliklendirin.
  2. Düzenli takip etme: Pazar, müşteri ihtiyaçları ve teknolojideki değişikliklerle ilgili ve güncel kalmasını sağlamak için birikmiş iş listesini düzenli olarak gözden geçirin ve güncelleyin.
  3. Paydaş uyumu: Birikmiş iş listesinin, mühendislik, tasarım, pazarlama ve satış gibi ekipler dahil olmak üzere tüm ilgili paydaşların hedefleri ve öncelikleriyle uyumlu olduğundan emin olun.
  4. Şeffaflık: Oluşturduğunuz listeyi her paydaşın rahatça anlayabileceği şekide şeffaflaştırın. Böylece herkes öncelikler ve yaklaşan işler hakkında net bir anlayışa sahip olur ve yanlış anlaşılma vb sebeplerle işleriniz aksamaz.
  5. İş birliği ve geri bildirim: Ürün iş listesinin ilgili tüm tarafların ihtiyaç ve isteklerini yansıtmasını sağlamak amacıyla müşteriler de dahil olmak üzere tüm paydaşları iş birliğine ve geri bildirim vermeye teşvik edin.

#Ürün Performansını Ölçme ve Analiz Etme

Photo by Luke Chesser on Unsplash

Geliştirilen ürünün etkinliğini anlamak ve iyileştirilecek olan alanları belirlemek için kullanıcı etkileşimi (user engagement), elde tutma (retention) ve gelir (revenue) gibi tanımlanmış olan temel performans göstergeleri (KPI’lar) hakkında verilerin toplanmasını ve analiz edilmesi gerekmektedir. Ürünün başarısını ölçümleyebilmek için bu adım çok kritiktir.

Ürün performansını ölçmek ve analiz etmek için bazı önemli adımlar şunlardır:

  1. KPI’ları tanımlayın: Ürününüzle ve hedefleriyle alakalı olan temel metrikleri belirleyin.
  2. Veri toplayın: KPI’larınız hakkında veri toplamak için izleme ve ölçüm araçlarını uygulayın. Verilerin doğru ve tutarlı bir şekilde toplanmasını sağlayın.
  3. Verileri analiz edin: Ürün performansını anlamak, eğilimleri/kalıpları belirlemek ve iyileştirme alanlarını tespit etmek için verileri analiz edin.
  4. Hedef belirleyin: Ürün performansı için hedefler belirleyin ve bu hedeflere yönelik ilerlemeyi izlemek için verileri kullanın.
  5. Yinelemede bulunun: Veriye dayalı kararlar almak, ürün üzerinde yineleme yapmak ve performansını sürekli iyileştirmek için analizden elde edilen içgörüleri kullanın.

Ürün yöneticileri, ürün performansını ölçerek ve analiz ederek, ürünün kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşıladığından ve değer sunduğundan emin olabilir ve ürünü zaman içinde sürekli olarak iyileştirmek için veriye dayalı kararlar alabilir.

#Sürekli Yineleme ve Geliştirme

Photo by Cookie the Pom on Unsplash

Sürekli yineleme ve iyileştirme, ürün yönetiminin en temel ilkelerinden biridir. Ürün performansını düzenli olarak gözden geçirmeyi, müşteri geri bildirimlerini toplamayı ve ürünü geliştirmek ve kullanıcılara daha fazla değer sunmak için veriye dayalı kararlar almayı içerir. Bu bağlamda göz önünde bulundurulan adımlar şunlardır;

  1. Müşterilerden geri bildirimi toplayın: İhtiyaçlarını anlamak ve ürün hakkındaki görüşlerini öğrenebilmek için müşterinizle düzenli olarak iletişim kurun.
  2. Verileri analiz edin: Ürünün nasıl kullanıldığını anlamak ve iyileştirilecek alanları belirlemek için verileri ve analitiği kullanın.
  3. İyileştirmelere öncelik verin: Müşteri geri bildirimlerine ve veri analizine dayanarak, üründeki iyileştirmelere öncelik verin ve bunları uygulamak için bir plan yapın. Halihazırda kullanımda olan ürünün hatalarını gidermeden/iyileştirmeden, kullanıcıya bir başka ürün sunmak olumsuz tepkilere yol açabilir.
  4. Uygula ve test et: Geliştirilen ürünün değer sunduğundan ve müşteri ihtiyaçlarını karşıladıklarından emin olmak için iyileştirmeleri uygulayın ve test edin.
  5. Sürekli yineleme: Zaman içinde kullanıcılara daha fazla değer sunmak için yukarıdaki maddeleri sürekli olarak tekrarlayın.

Etkili ürün yönetimi uygulamaları yoluyla müşterilere sürekli değer sağlamanın önemi görüldüğü üzere oldukça fazladır. Ürün yöneticileri, değişen teknoloji şartlarında rakiplerinden önde olmak ve müşterilerin gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için ürünlerini sürekli olarak geliştirmelidir. Güçlü bir ürüne sahip olan şirketler, müşterilere değer sunarak müşteri sadakati oluşturabilir, pazar payını artırabilir ve uzun vadeli büyüme ve başarı sağlayabilir.

--

--